Το 25,74% όλων των Οίνων ΠΟΠ της χώρας παράγεται στην Πελοπόννησο.
Το 91% της έκτασης καταλαμβάνεται από Ελληνικές ποικιλίες.
Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές μεγάλης συνολικά έκτασης της βόρειας ανατολικής και κεντρικής Αχαΐας εκτείνεται η αμπελουργική ζώνη του οίνου ΠΟΠ Πάτρα. Αποτελεί την πιο εκτεταμένη ζώνη ελληνικού οίνου ΠΟΠ και είναι σε μεγάλο μέρος της ενιαία. Η ορεινή Αιγιαλεία αποτελεί μάλλον το ομορφότερο και πιο ευεργετικό για την καλλιέργεια της αμπέλου κομμάτι της, όπου η ποικιλία Ροδίτης βρίσκεται στα καλύτερά της.
Ποικιλία:
Μοσχάτο λευκό 100%
Τύπος:
Λευκός γλυκύς
Θεσμοθετήθηκαν το 1989 ως Πελοποννησιακοί Τοπικοί Οίνοι και σε αυτούς επιτρέπεται η χρήση σταφυλιών ή οίνων που προέρχονται από τις ζώνες ΠΟΠ (ΟΠΑΠ & ΟΠΕ) ή/και ΠΓΕ (τοπικών οίνων) στην αμπελουργική περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Περιλαμβάνει τους τύπους κρασιών:
Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός
Ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός
Ερυθρωπός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός
Λευκός ημιαφρώδης ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος
Ερυθρωπός ημιαφρώδης ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος
Επιτρεπόμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
Ο λευκός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Αηδάνι Άσπρο, Αθήρι, Ασπρούδες, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα, Λαγόρθι, Μαλαγουζιά, Μονεμβασιά, Μοσχάτο άσπρο, Μοσχοφίλερο (Φιλέρι), Πετρουλιανός, Ροδίτης, Ροκανιάρης, Σαββατιανό, Σιδερίτης, Σκιαδόπουλο, Chardonnay, Sauvignon blanc, Arintho, Viognier, Riesling, Ρομπόλα, Gewurtztraminer και Ugni blanc.
Ο ερυθρός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Αγιωργίτικο, Αυγουστιάτης, Βοϊδομάτης, Βολοίτσα, Μαύρη Θράψα, Κολλινιάτικο, Μανδηλαριά, Μαύρο Καλαβρυτινό, Μαυροδάφνη, Μαυρούδι, Μαυρούδια, Σκυλοπνίχτης, Φωκιανό, Χονδρόμαυρο Καλαβρυτινό, Ψιλόμαυρο Καλαβρυτινό, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache rouge, Merlot, Tempranillo, Mourvedre, Carignan, Syrah και Refosco.
Ο ερυθρωπός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος παράγεται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στους λευκούς και ερυθρούς οίνους.
Ο ημιαφρώδης λευκός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος οίνος παράγεται από ποικιλίες αμπέλου από αυτές που περιλαμβάνονται στην ποικιλιακή σύνθεση του οίνου με ΠΓΕ Πελοπόννησος και καλλιεργούνται στις αναφερόμενες από τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αμπελουργικές περιοχές της Πελοποννήσου.
Ο ημιαφρώδης ερυθρωπός ξηρός ημίξηρος και ημίγλυκος οίνος παράγεται από ποικιλίες αμπέλου από αυτές που περιλαμβάνονται στην ποικιλιακή σύνθεση του οίνου με ΠΓΕ Πελοπόννησος και καλλιεργούνται στις αναφερόμενες από τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αμπελουργικές περιοχές της Πελοποννήσου.
Όλες οι ανωτέρω ποικιλίες για να χρησιμοποιηθούν στη παρασκευή του οίνου ΠΓΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ πρέπει να καλλιεργούνται στις αμπελουργικές περιοχές της Πελοποννήσου.
Οι οίνοι ΠΓΕ Αργολίδα θεσμοθετήθηκαν το 2008.
Η Αργολίδα διαθέτει ένα πολυμορφικό και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα γεωγραφικό χώρο για την καλλιέργεια της αμπέλου. Πλήθος τύπων εδαφών, μεσαίας μηχανικής σύστασης, επικλινή και στραγγιστικά. Αργιλώδη κυρίως με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την κλίση και το υψόμετρο.
Υψόμετρα από 50 έως 600 μέτρα με έκθεση κυρίως νοτιοανατολικά. Το κλίμα εύκρατο, μεσογειακό, επηρεαζόμενο από την απογευματινή νοτινή θαλάσσια αύρα του Αργολικού κόλπου, ενώ η μέση στάθμη του ύψους βροχοπτώσεων δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα ετησίως.
Επιτρεπόμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
Ο λευκός (ξηρός, ημίξηρος και γλυκός) οίνος ΠΓΕ Αργολίδα παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Ασπρούδες, Ασύρτικο, Ροδίτης, Ροκανιάρης, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο (Φιλέρι), Chardonnay, Μαλαγουζιά και Viognier.
Ο ερυθρός (ξηρός, ημίξηρος και γλυκός) οίνος ΠΓΕ Αργολίδα παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Αγιωργίτικο, Μαυρούδι (Μαυρόστυφο), Βοϊδομάτης, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.
Ο ερυθρωπός (ξηρός, ημίξηρος και γλυκός) οίνος Π.Γ.Ε Αργολίδα παράγεται μόνο από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Ασπρούδες, Ασύρτικο, Ροδίτης, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο (Φιλέρι), Μαλαγουζιά, Chardonnay, Viognier, Αγιωργίτικο, Βοϊδομάτης, Μαυρούδι (Μαυρόστυφο), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon και Merlot.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλης Σταυρακάκης έχει υπολογίσει σε 104 τις καλλιεργούμενες γηγενείς ποικιλίες στην Πελοπόννησο, εκ των οποίων οι 92 προορίζονται για οινοποιία.
Οίνον Ιστορώ IX, Πολυστάφυλος Πελοπόννησος, Πρακτικά Συνεδρίου, Επιμέλεια Γ.Α. Πίκουλας
Έκδοση ΕΝΟΑΠ 2009